Eski çağlarda evlerin birleşik yapılması, geceleri ateş yakılması tarzı yöntemler kullanılsa da insanlık olarak yüzyıllarla beraber çok şey keşfettik. Bunlara ısınma yöntemleri de dahil.

KALORİFER SİSTEMİ

Elektrik, doğalgaz, akaryakıt gibi yakıtlar kullanılarak uygulanan ısıtma yöntemidir. Genelde duvara montelidir ve merkezi ısıtma sistemine bağlanarak tüm binanın ısınmasını da sağlayabilirler. Oda sıcaklığının yanında musluk sularımızın da ısınmasını sağlarlar.

ELEKTRİKLİ ISITMA SİSTEMİ

Doğalgaz hattı olmayan bir yerdeyseniz veya doğalgaz kullanımı taraftarı değilseniz tercihlerinizden biri elektrik olabilir. Maliyeti diğer yöntemlere göre biraz daha pahalı olmasıyla beraber binanızın tüm elektrik sisteminin gözden geçirilmesi de gerekir. Tabi ki bir başka ısıtma donanımına sahip olsanız bile elektrikli ısınma yöntemini de evinizde bulundurabilirsiniz. Çünkü merkezi sistemden bağımsız olarak çalışır. Elektrikli radyatörler, ezikliktir şömineler, sobalar ve klimalar tercihleriniz arasında olabilir.

LPG ISITMA SİSTEMİ

Kapınızda bir depoda saklanan LPG ile sağlanan bir ısınma yöntemidir. Fakat yakımı sonrası doğaya salınan karbondioksitten dolayı pek önerilen bir yöntem değildir.

YAĞ YAKITLI ISITMA SİSTEMİ

Bu yöntemde kullanılan yağ kazanlarında %97’ye kadar verimlilik sağlanabiliyor. Derecelendirmenizi arttırdıkça performans da o kadar iyi olur. Elektrikli sistemler gibi herhangi bir yönteme sahip olsanız bile bu yöntemi de evinizde bulundurabilirsiniz. Yağ yakıtı bir depoda saklanır ve en yaygın yakıt gaz yağıdır.

DOĞAL YAKITLI ISITMA SİSTEMİ

Soba, kuzine, şömine gibi yapıların içinde odun yongaları, kütük, kozalak, saman gibi yapıların  yakımı ile elde edilen ısınma yöntemidir. Yağ ve elektrikli ısıtma sistemlerinden daha tasarruflu olmasına rağmen kullanılan yapının büyük olması dolayısıyla evde yer kaplaması gibi olumsuzluklar da ortaya çıkıyor.

YERDEN ISITMA SİSTEMİ

Zemin betonu içine yerleştirilen borularla ısı kaynağından alınan enerjiyi zemin altına yayarak ortama ısı veren sistemdir. Her cins katı ya da sıvı yanar madde, güneş ışınlarının emilmesi, ısı pompası, güneş enerjisi entegre sistemi gerekli olan enerji ihtiyacını karşılayabilmektedir. Odalar arası ısı farkı hiç yoktur. Isı, bina içine hapsedildiği için ani ısı değişimlerinden çok fazla etkilenmez.

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir